Tekenbeet


Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Teken leven in hoog gras en  leven van het bloed van dieren maar ook van het bloed van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Wanneer je gebeten wordt door een teek is het belangrijk de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Het RIVM heeft een aantal video's gemaakt hoe je het beste kan controleren maar ook hoe je een teek kan verwijderen. Daarnaast kun je ook op de website van het RIVM een app gratis downloaden

Verwijderen van een Teek


Teek


De teek is een beestje van zo'n 1 tot 2 millimeter en behoort tot de spinachtigen, verwant aan de mijt en de schurftmijt. Er zijn wereldwijd ongeveer 650 verschillende soorten teken. Teken zijn niet dol op zonlicht en verschuilen zich liever in het beschaduwde en vochtig struikgewas. Daar wachten ze op voorbijgaande prooien (dieren en mensen) voor hun bloedmaaltijd. De teek is blind maar door hun organen vlak bij hun voorste poten merken ze elke trilling op.  De larven leven vooral van het blod van kleine zoordieren zoals muizen, ratten, egels etc. In de eieren van de teek zitten nog geen "borrelliaspirocheten", pas door de kleine zoorgdieren worden teken met borrellia geinfecteerd. De spirocheten die zich in deze dieren bevinden, merken direct dat er zich een gastheer vastzuigt. De verdovende, het immuunsysteem onderdrukkende en histamineremmende chemicalien in het speeksel die de teek in de geastheer naar binnen spuit zijn voor de borreliabacterien een signaal om meteen naar de steekplaats te gaan. Vandaaruit infecteren ze de tekenlarve of-nimf en vestigen zich in diens darm.

 

Op deze wijze wordt ongeveer 1% van de larven besmet met de borrelia bacterie. De nimfen, die ook hun bloedmaaltijd bij knaagdieren halen, zouden in Europa voor ongeveer 10 % besmet zijn. Dit is schrikbarend te noemen.

Spirocheten


"Spirocheten (Spirochaetes) zijn een stam van dunne spiraalvormige bacteriën. De spirocheet werd voor het eerst in 1982 door Willy Burgdorfer en Alan G. Barbour geïsoleerd. Via de bloedbaan verspreidt de bacterie zich snel door het gehele lichaam, daarbij geholpen door zijn lange zwiepende staart. De spirocheten zijn opgedeeld in drie families, allemaal behorende tot één enkele orde die met de Spirochaetes materieel overeenkomt: de Spirochaetales".  Enkele leden zijn belangrijke ziekteverwekkers bij de mens waaronder de Borrelia burgdorferi die de veroorzaker is van de ziekte van Lyme/Lyme-ziekte.

 

Bron http://nl.wikipedia.org/wiki/Spirocheten