Diabetes Mellitus

De incidentie van diabetes mellitus (DM) wordt geschat op 36.300 mannen en 36.200 vrouwen (totaal 72.500). De geschatte jaarprevalentie in 2003 was 36,4 per 1000 mannen en 38,6 per 1000 vrouwen (absoluut 292.500 mannen en 316.400 vrouwen). Het totale aantal diabetespatiënten dat bij de huisarts bekend is (prevalentie) werd in 2003 geschat op ruim 600.000. Van deze patiënten heeft 90% DM type 2.

Naast insulineresistentie vormen andere risicofactoren, zoals roken, hypertensie, overgewicht en een verhoogd cholesterolgehalte, een extra risico voor het ontstaan van diabetische atherosclerotische veranderingen.

Patiënten die voldoende ziekte-inzicht hebben en in staat zijn voor zichzelf een adequaat behandelingsregime te organiseren, ervaren in het dagelijks leven geen beperkingen. Daarentegen zullen patiënten bij wie het niet goed lukt een bevredigende bloedglucosespiegel te bereiken, in het dagelijks leven waarschijnlijk beperkingen ervaren. 

 

Diabetes mellitus (DM) wordt gekenmerkt door een verhoogde bloedglucosespiegel. Er kan een tekort bestaan aan endogene insuline, al of niet gecombineerd met een onvoldoende werkzaamheid in het weefsel. Dorst, polydipsie, polyurie, moeheid en gewichtverlies zijn suggestief voor DM. Daarbij bestaat een verhoogd risico op het ontstaan van complicaties van ogen, zenuwen, nieren, hart en bloedvaten. 

 

Diabetes mellitus kan worden onderscheiden in:

 

  • diabetes mellitus type 1: auto-immuun of idiopathisch;
  • diabetes mellitus type 2: met of zonder overgewicht;
  • zwangerschapsdiabetes;
  • overige vormen van diabetes mellitus (pancreasaandoeningen, hormonale aandoeningen, afwijkingen als gevolg van geneesmiddelen of chemicaliën, genetische aandoeningen, afwijkingen in de insulinereceptor). 

Diabetes wordt behandelt met insuline, recombinant insuline, insuline pompjes.

 

Preventieve adviezen gericht op de leefstijl die zelf ondernomen kunnen worden zijn:

 

  • stoppen met roken;
  • matigen van alcoholgebruik;
  • lichaamsbeweging;
  • gewichtsreductie door aanpassing van de leefstijl leidt vaak tot een aanzienlijke verbetering van de glucosehuishouding;
  • dieetmaatregelen.

Mensen die voldoende ziekte-inzicht hebben en in staat zijn voor zichzelf een adequaat behandelingsregime te organiseren, ervaren in het dagelijks leven geen beperkingen. Daarentegen zullen mensen bij wie het niet goed lukt een bevredigende bloedglucosespiegel te bereiken, in het dagelijks leven waarschijnlijk beperkingen ervaren.

 


Je Bloedsuiker weer stabiel,

De meeste mensen voelen zich niet aangesproken als het over diabetes type 2 gaat. Diabetes type 2 is een medische naam wat afleidt van het werkelijke probleem: insulineongevoeligheid. Dus laten we het over de gevoeligheid van insuline hebben. Een verstoorde gevoeligheid – dus een ongevoeligheid voor het hormoon insuline – geeft een verhoogde kans op ontstekingen en welvaartsziekten. En nu gaat het waarschijnlijk ook over jou.

Lees meer……….