Reuma


Reuma is de verzameling van meer dan 200 reumatische ziektes. Afhankelijk van de aandoening lijd je aan stijfheid en/of pijn aan één of meerdere pezen, gewrichten of spieren. Reuma is niet aangeboren maar de precieze oorzaak is tot op heden meestal niet gekend. Wel is het belangrijk om snel de juiste diagnose te stellen. De medische wereld kan reuma weliswaar niet genezen, maar met de juiste behandeling kan men de reuma onder controle houden.

Reuma herkennen

Door de stijfheid in je spieren en gewrichten ondervind je hinder bij het bewegen. Telkens je rechtstaat of ’s morgens opstaat ondervind je dat bewegen en rechtkomen pijnlijk is. Na enkele seconden vermindert of verdwijnt deze pijn wel. Soms word je ’s nachts zelfs wakker van de pijn. Bij het vermoeden van reuma voel je best eens aan je gewrichten. Typisch voor een reumatische aandoening zijn dikke en warme spieren of gewrichten.

Behandelingen Reuma

Bij bovenstaande klachten is het raadzaam om een arts te bezoeken. Schade die veroorzaakt wordt door een reumatische aandoening is niet omkeerbaar. Daarom is een snelle  behandeling belangrijk. Op basis van een eerste klinisch onderzoek stelt hij de diagnose. Nadien bepaalt hij met een bloedtest en radiologisch onderzoek aan welke aandoening je lijdt, en in welke fase je je bevindt.


Er bestaan vier categorieën van reumatische aandoeningen:

  •  Systeemziekten:  Bij een systeemziekte wordt naast het gewricht zelf ook je organen aangetast. Je huid, organen, klieren en bloedvaten vallen dan ook te prooi aan de aandoening.
  • Artritis:  Een vorm van reuma die zich op de gewrichten zet. Hierbij ondervindt je op lange termijn hinder door de pijn, stijfheid en verminderde kracht in het gewrichten.
  •  Metabool-degeneratieve reuma: Artrose en osteoporose zijn de twee bekendste vormen van metabool-degeneratieve reumatische aandoening. Hierbij is er een falen van het kraakbeen, met verminderde mobiliteit en pijn tot gevolg.
  • Weke-delen reuma: Zoals de naam al doet vermoeden, tast weke-delen reuma alles aan rond het gewricht. Denk maar aan fibromyalgie of spierreuma.

Afhankelijk van het type en de fase waarin de ziekte zich bevindt, zal de arts in samenspraak met enkele specialisten één of meerdere medicijnen voorschrijven om de symptomen te bestrijden.

Alternatieve behandelingen

Een alternatieve behandeling voor reuma is het volgen van een kuur. Gedurende enkele weken wordt u intensief begeleid met actieve oefeningen, speciale baden en de nodige ontspanning  tussendoor. Onderschat deze kuren niet. Vooral in het begin van een kuur ondervind je de beperkingen van je lichaam en ben je regelmatig vermoeid door de oefeningen. 


Ook de kruidengeneeskunde biedt producten aan om de pijn en de symptomen te verlichten. Hierbij spelen de kruiden in op bloedzuivering en ontstekingsremming. Onder andere de distelwortel, zoethout of geelwortel bieden soelaas. Hou er wel rekening met dat niet alle kruiden werken omdat de 200 verschillende reumatische ziektes andere symptomen en oorzaken hebben. Bekijk steeds op voorhand welke kruiden een heilzame werking hebben en overleg dat altijd met de behandelend arts.

Reactie schrijven

Commentaren: 0