Obesitas en Overgewicht


Obesitas (overgewicht) is een toenemend probleem. In Nederland heeft 45% van de vrouwen en 35% van de mannen in de leeftijdscategorie 20-59 jaar overgewicht of obesitas. Obesitas is een chronische aandoening met ernstige gevolgen voor de gezondheid. Het draagt bij tot het vóórkomen van diverse ziektebeelden zoals carcinomen, hart- en vaatziekten en diabetes. De oorzaak van obesitas is complex: vetrijke vezelarme voeding, genetische kenmerken, te weinig lichaamsbeweging en toenemende automatisering met als gevolg lichamelijk minder inspannend werk. De behandeling van obesitas is multidisciplinair waarbij een blijvende gedragsverandering ten aanzien van eet- en beweegpatroon van belang is. 

 

Vetrijke, vezelarme voeding, een grote energiedichtheid van de voeding, portiegrootte, maaltijdfrequentie (snackgedrag) en onvoldoende beweging dragen bij aan het ontstaan van overgewicht. Een kleine positieve energiebalans leidt over langere perioden tot grote veranderingen in lichaamsgewicht.

Ook genetische factoren spelen een rol; zij kunnen de reactie van een individu op een veranderde energiebalans sterk beïnvloeden en bepalen of energie in het lichaam wordt opgeslagen als vet of als vetvrije massa. Welke genen de gevoeligheid voor het ontstaan van obesitas bepalen, is nog grotendeels onbekend. 

Wat kun je doen aan overgewicht

Om af te vallen en een gezond gewicht te behouden is een levenslange verandering in gedrags-, eet- en beweegpatroon noodzakelijk. Men moet zich bewust worden van het eigen eet- en beweeggedrag.

  • Gezonde voeding bestaat uit weinig vet, veel groente, fruit en vezels.
  • Calorierijke snacks zoals chips, chocola en koek moeten beperkt worden.
  • Alcohol bevalt veel calorieën en overmatig gebruik draagt bij tot het ontstaan van overgewicht.
  • Per dag is 30-60 minuten lichaamsbeweging, zoals wandelen in een flink tempo, nodig om gewicht te verliezen. 

Daarnaast kun je een cursus volgen om de overtollige kilo's te verliezen.