Lage Rugpijn


Lage rugpijn is een veelvoorkomend fenomeen en komt erg vaak voor. Zo’n 4 op de 5 mensen hebben in hun leven last van rugpijn.

Lage rugpijn is gelokaliseerd onder in de rug en kan soms uitstralen naar de bovenbenen of naar de billen. De pijn ontstaat geleidelijk of kan plotseling opkomen. Bij erg hevige pijn zijn vaak bepaalde houdingen en bewegingen niet meer mogelijk. Wanneer we het hebben over gewone lage rugpijn dan zijn er geen aanwijzingen voor een ziekte, hernia of afwijkingen als oorzaak van de pijn. Over het algemeen gaat de lage rugpijn vanzelf weer over.

 

Hoe de lage rugpijn nou kan ontstaan is niet helemaal duidelijk. Het kan komen door overbelasting of dat men een verkeerde beweging maakt.

 

Van belang is dat men veel blijft bewegen en warmte. Lopen is goed voor de rug evenmin als vaak van houding te veranderen. De rugpijn zal niet meteen verminderen maar uiteindelijk zal de pijn wel minder worden. Blijven liggen is niet erg bevorderlijk omdat dat stijfheid met zich meebrengt. Daarnaast worden de spieren ook minder sterk en de conditie zal achteruit gaan. Door te bewegen blijft het lichaam fit en flexibel.

Medicijnen bij lage rugpijn

Soms word er medicatie zoals paracetamol voorgeschreven en in sommige gevallen een NSAID (zoals iboprufen, diclofinac of naproxen). Pijnstilling wordt vaak maar voor een aantal dagen aangeraden.

 

Meestal gaat lage rugpijn vanzelf weer over en vaak verdwijnt de acute pijn binnen een aantal weken. Wanneer de klachten hardnekkig zijn kan de pijn een aantal maanden duren.

Oorzaak Lage Rugpijn

In een aantal gevallen kan lage rugpijn veroorzaakt worden door spanning of werk. Indien de rugpijn uit vanuit een stressvolle situatie voorkomt, dan is het raadzaam om te leren dit te reduceren. Indien de klachten betrekking hebben op de werksituatie dan is het raadzaam om te kijken naar de inrichting van de werkplek te veranderen, hulpmiddelen te gebruiken of werkzaamheden anders te verdelen.

 

Het is aan te raden om contact op te nemen met de huisarts als het na een week niet beter gaat maar juiste slechter, kracht en gevoel in het been vermindert, problemen krijgt met plassen en als bewegen echt niet lukt.

Meer weten over Lage Rugpijn

  • Uitleg over welke verschillende soorten rugpijn er zijn
  • Een les anatomie
  • Uitleg over tiltechniek.
  • Uitleg over wanneer u naar de huisarts moet met lage rugpijn
  • Uitleg over core stability
  • HET oefenprogramma voor bij lage rugklachten
  • Uitleg over de verschillende behandelmethoden.
  • Uitleg over hoe u uw werkplek kan instellen
  • Extra: oefenprogramma om uw fitheid te onderhouden.