Keelpijn


In de literatuur wordt het begrip ‘keelpijn’ als klacht gebruikt naast verschillende ziektebeelden zoals tonsillitis acuta, faryngitis en keelontsteking. 


De oorzaak van keelpijn is in de meeste gevallen viraal. De groep-A-ß-hemolytische streptokok (GABHS) is de belangrijkste bacteriële oorzaak van een keelontsteking. De klachten bestaan uit algemeen ziek zijn en keel- en slikklachten. Primair is het onderscheid tussen een milde en een ernstige keelontsteking van belang.


De duur van de klachten en het beloop, met name verergering van de pijn, het algemeen ziek zijn of de slikklachten, koorts,

hoesten (past in combinatie met keelpijn meestal bij een virale infectie), slikklachten of problemen met het openen van de mond (kan passen bij peritonsillair infiltraat of abces) en huiduitslag (kan passen bij roodvonk).

 

Er is sprake van een ernstige keelontsteking bij:

  • hevige keel- en slikklachten, ernstige algemene malaise, hoge koorts of bedlegerigheid, óf
  • bij een peritonsillair infiltraat of abces (verplaatsing van de tonsil naar mediaan en van de uvula naar de niet-aangedane zijde naast bemoeilijkt openen van de mond en ernstige slikproblemen), óf
  • bij gezwollen en pijnlijke, eventueel fluctuerende lymfeklieren in de gehele halsregio.


Behandeling Keelpijn

Bijna 90% van alle – behandelde en onbehandelde – patiënten met keelpijn is na zeven dagen klachtenvrij.

Verloop bij verschillende behandelingen: bij een deel van de volwassen patiënten en alleen bij een bacteriële oorzaak wordt bij behandeling met antibiotica de klachtenduur met één tot twee dagen bekort. In een incidenteel geval wordt abcesvorming voorkomen. 

 

Het belangrijkste doel vaneen behandeling is klachtenvermindering, de meeste keelontstekingen genezen onbehandeld binnen een week. Voor de pijnstilling kan men paracetamol nemen voor de verlichting van de keelpijn.

Bij mensen met een ernstige keelinfectie, met dreigende complicaties of verminderde weerstand bestaat een indicatie voor behandeling met een antibioticum. 

 

Spoelen met Zout water

Neem een glas lauw warm water en voeg hier een halve theelepel zout aan toe. Gorgel met dit water 3 à 4 keer per dag. Het zoute water werkt antiseptisch en verzacht je keel waardoor de pijn afneemt.


Honing

Honing heeft een antibacteriële werking. Neem een eetlepel warme honing. De honing zorgt ervoor dat de zwelling van de keel vermindert. Je kunt de voordelen van honing ook benutten door een theelepel ervan toe te voegen aan een glas warm water of een kopje thee.