Herpes


Herpes is een ziekte veroorzaakt door het herpes simplex virus, afgekort HSV. Dit is een van de meest voorkomende virussen bij de mens. Dit virus komt overal ter wereld voor. Van het herpes simplex virus bestaan twee typen. Type 1 is meestal verantwoordelijk voor infecties rond de mond en op het gezicht, en type 2 is meestal verantwoordelijk voor infecties rond de geslachtsorganen.


Beide virustypen kunnen elk gebied van de huid en de daarbij behorende slijmvliezen aantasten. Infecties met HSV type 1 kunnen dus ook bij de geslachtsorganen voorkomen en infecties met HSV type 2 kunnen ook op het gezicht voorkomen.

Ontstaan van Herpes

Bij de besmetting van het lichaam met het herpes simplex virus spreken we van een primaire infectie. Een dergelijke primaire HSV infectie wordt meestal niet opgemerkt. Bij ongeveer 10 procent van de mensen met herpes veroorzaakte het lichte verschijnselen. Bij minder dan 1 procent gaat een primaire herpes simplex virus infecte gepaard met meer verschijnselen.

Lichaam

Het virus dringt het lichaam binnen via het slijmvlies of de huid. Meestal duurt het drie tot negen dagen voordat de eerste verschijnselen zichtbaar worden. Het virus vermenigvuldigt zich in de geïnfecteerde huid of het geïnfecteerde slijmvlies en verspreidt zich vervolgens naar de lymfeklieren in de buurt van de plaats van de infectie. Die plaatsen kunnen daardoor tijdelijk groter en pijnlijk worden. Op de plaats van infectie ontstaat een ontsteking waarbij vaak blaasjes ontstaan.


In korte tijd worden die troebele pusblaasjes en tenslotte drogen ze in tot korstjes, die geen littekens achterlaten. Op de slijmvliezen gaan de blaasjes ook zeer snel stuk waardoor er oppervlakkige zweertjes ontstaan. Na verloop van tijd verdwijnen ook deze zonder littekens. De meeste mensen worden op jonge leeftijd met het herpes simplex virus besmet. De primaire infecties zijn ernstiger bij kinderen dan bij volwassen. De ernst van deze infectie neemt met de jaren af.

Klinisch Beeld Herpes

Het meest voorkomende klinische beeld wat er op het moment heerst van een primaire herpes simplex infectie is een ontsteking van het tandvlees, de tong, het wangslijmvlies en de lippen. Deze ontstekingen kunnen echter variëren van enkele zweertjes tot een uitgebreide ontsteking van het mondslijmvlies. 

Behandeling Herpes

Er is nog geen echt goede behandeling voor herpes in de zin dat het gedood kan worden of dat een terugkerende infectie kan worden voorkomen. Er zijn echter wel goede medicijnen beschikbaar die de klachten en gevolgen van de herpes simplex infectie doen laten afnemen.