Artrose


Artrose word ook wel aangeduid als gewrichtsslijtage, degeneratieve gewrichtsziekte, osteoartrose, arthrosis deformans. 

Artrose staat voor een ongelijksoortige groep aandoeningen, variërend van erfelijke artrose die op zeer jonge leeftijd ontstaat, van artrose op middelbare leeftijd in één of meer gewrichten, tot artrose op oudere leeftijd die voor sommige gewrichten in meer dan 80% voorkomt. Van alle gewrichtsaandoeningen is dit de meest voorkomende. Kenmerkend voor artrose is een langzaam en wisselend progressief verlies van gewrichtskraakbeen, met daarbij een toegenomen metabole activiteit van zowel het subchrondale bot als het bot aan de gewrichtsranden (osteofyten). Dit proces gaat gepaard met gewrichtsontsteking als gevolg van intermitterende prikkeling van de synoviale membraam. Patiënten ervaren pijn, stijfheid en op den duur functieverlies. 

De diagnose artrose wordt gesteld op basis van de anamnese, lichamelijk onderzoek en eventueel röntgen- en bloedonderzoek. 

De artrose is vaak goed zichtbaar op een röntgenfoto. De samenhang tussen enerzijds het radiologische beeld en lichamelijke verschijnselen als pijn, stijfheid, lichamelijke afwijkingen en bewegingsbeperkingen is echter verre van perfect.

Van alle personen ouder dan 65 jaar heeft 70% klinische of radiologische kenmerken van artrose. Slechts een deel van de mensen heeft klachten.