Opleiding Energetisch Therapeut


Energetisch therapeuten werken vanuit een holistische visie dat wil zeggen dat de mens gezien wordt als een geheel van mentaal, emotioneel en fysiek niveau. Alles is met elkaar verbonden. Een klacht of ziekte geeft aan dat de harmonie verstoord is en de behandeling is erop gericht om het evenwicht op alle niveaus te herstellen. Als men langdurig uit balans is op het mentale vlak dan kan dit uiteindelijk leiden tot emotionele onbalans. Dit kan weer tot gevolg hebben tot lichamelijk onbalans. Verder kan dit leiden tot lichamelijke onbalans in de vorm van allerlei ziektes.

Wat is energetische therapie

Vanuit de energetische therapie werkt men vanuit een andere zienswijze dan andere sectoren van de gezondheidszorg. Bij energetisch therapeuten komt b.v. de overtuiging voor dat de mens, rondom het fysieke lichaam, omgeven wordt door een subtiel-energetisch veld. Dit subtiel-energetisch veld zou een groeistructuur zijn die cellulaire processen dirigeert vanaf een hoger energetisch niveau. Dit energiesysteem zou tevens structurele gegevens bevatten met informatie omtrent het functioneren van het organisme en is voor veel energetisch therapeuten ervaarbaar en/of waarneembaar. Uitkomsten van experimenteel wetenschappelijk onderzoek ondersteunen die overtuiging. Onderzoek heeft tevens aangetoond dat een afwijkende ordening in het subtiel-energetisch veld uiteindelijk tot verstorende veranderingen op cellulair niveau van het fysieke lichaam kan voeren.

De meest voorkomende behandeling bestaat uit het bewerken en/of corrigeren van het energetisch veld of het overdragen van 'helende' energie. Door tekorten in het energieveld aan te vullen en/of een te veel aan energie weg te nemen ontstaat er een toestand van evenwicht. Dit evenwicht zal mogen leiden tot verbetering en bevordering van de gezondheid van de cliënt. 

Er worden veel soorten aandoeningen, klachten en kwalen behandeld doormiddel van energetische therapie. De meest voorkomende aandoeningen zijn:


·         Psycho- en somatische aandoeningen,

·         Neurologische of orthopedische aard; zowel chronische als niet-chronische.

 

Daarnaast zijn er nog andere aandoeningen en ziektebeelden die worden behandeld middels energetische therapie.


Een opleiding tot energetisch therapeut duurt 4 jaar en is op HBO niveau.


De opleiding word o.a. aangeboden door de Hogeschool voor Geesteswetenschappen

www.hgu.nl