E-nummers heten ook wel toevoegingen. E-nummers hebben geen voedingswaarde. Ze worden toegevoegd aan producten om een eigenschap te verbeteren, hierbij kun je denken aan de kleur, smaak of houdbaarheid.
De stoffen met E-nummers zijn onder te verdelen in verschillende soorten:
• Kleurstoffen
• Conserveermiddelen
• Voedingszuren
• antioxidanten
• Geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen
• Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen
• Smaakversterkers
• Glansmiddelen, anti-schuimmiddelen, zoetstoffen
• Verpakkingsgassen
• Zoetstoffen
• Overige hulpstoffen (o.a. gemodificeerde zetmeel en enzymen)
Hieronder staan twee overzichten van E-Nummers namelijk de Dierlijke en alle E-nummers.
Tijdens deze online cursus van Miss Natural ontdek je alles over E-nummers en de voordelen van koken zonder E-nummers. In 30 dagen leer je alles over schadelijke en niet-schadelijke E-nummers, de verschillende benamingen, waar je ze in kunt vinden en hoe je ze kunt vermijden. Zo wordt het boodschappen doen voor een E-nummervrij leven een stuk makkelijker!
En natuurlijk krijg je bij deze cursus een aantal heerlijke recepten die je bewijzen dat koken zonder E-nummers niet alleen gezonder, maar ook lekker en heel eenvoudig kan zijn. Echt, je hoeft geen topkok te zijn om je lichaam te geven wat het nodig heeft! De cursus bestaat uit 12 delen en is bedoeld voor iedereen die graag gezond en puur wil koken zonder pakjes, zakjes en ander voorbereidt en bewerkt voedsel. Voor iedereen die geld wil besparen door slim boodschappen doen en bovendien gezonder en lekkerder wil koken. Lees meer……….
Herkomst |
Functie |
E -Nummer |
Naam |
Schildluizen |
Rode kleurstof |
E120 |
Karmijn, Cochenille |
Soja en voor een klein percentage voor speciale doeleinden uit kippe-eieren. |
Anti-oxydant, emulgator of anti-schuimmiddel |
E322 |
Lecithine |
Stearinezuur is een vetzuur |
Synthetische emulgator |
E430 |
Polyoxyethyleen-8-stearaat |
Stearinezuur is een vetzuur |
Synthetische emulgator |
E431 |
Polyoxyethyleen (40) stearaat |
Laurinezuur is een vetzuur |
Synthetische emulgator |
E432 |
Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monolauraat |
Oliezuur is een vetzuur |
Synthetische emulgator |
E433 |
Polyoxyethyleen-20-sorbitaan mono-oleaat |
Palmitinezuur is een vetzuur |
Synthetische emulgator |
E434 |
Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monopalmitaat |
Stearinezuur is een vetzuur |
Synthetische emulgator |
E435 |
Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monostearaat |
Stearinezuur is een vetzuur |
Synthetische emulgator |
E436 |
Polyoxyethyleen-20-sorbitaan tristearaat |
Gemaakt uit botten en huid van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen). Na de BSE crisis tegenwoordig niet veel meer van runderen. |
E441 |
Gelatine |
|
Vetzuren |
Zouten van vetten |
E470 |
Zouten van vetzuren |
Vetzuren |
Soort vet |
E471 |
Synthetische vetten |
Vetzuren |
Synthetische emulgatoren |
E472 |
Synthetische vetten |
Vetzuren |
Synthetische emulgatoren |
E473 |
Suikeresters van vetzuren |
Combinatie van suiker met vetzuren. |
Synthetische emulgatoren |
E474 |
Suikerglyceriden |
Vetzuren |
Synthetische emulgatoren |
E475 |
Polyglycerolesters van vetzuren |
Vetzuren |
Synthetische emulgatoren |
E477 |
Propyleenglycolesters van vetzuren |
Vetzuren |
Synthetische emulgatoren |
E478 |
Glycerol- en polypropyleenglycolesters van melkzuur en vetzuren |
Vetzuren |
Synthetische emulgatoren |
E479 en E479b |
Thermisch verhitte sojaolie, veresterd met vetzuren |
Mengsel van melkzuur en stearinezuur, een vetzuur. |
Synthetische emulgatoren |
E481/E482 |
Natrium/Calcium-stearoyllactylaat |
Mengsel van wijnsteenzuur en stearinezuur, een vetzuur. |
Synthetische emulgatoren |
E483 |
Stearyltartraat |
Mengsel van citroenzuur en stearinezuur, een vetzuur. |
Synthetische emulgatoren |
E484 |
Stearylcitraat |
Gemaakt uit botten en huid van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen). Na de BSE crisis tegenwoordig niet veel meer van runderen. |
Synthetische emulgatoren |
E485 |
Gelatine |
Vetzuren |
Synthetische emulgatoren |
E491-495 |
Verbindingen van sorbitol (een plantaardige stof) met diverse vetzuren |
Gemaakt uit botten van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen). Na de BSE crisis tegenwoordig niet veel meer van runderen. |
anti-klontermiddel |
E542 |
Beendermeel |
Stearinezuur is een vetzuur |
anti-klontermiddel |
E570-573 |
Stearinezuur en stearaten |
Vooral gewonnen uit gist, maar voor een deel ook uit sardines of synthetisch. |
Natuurlijke smaakversterker |
E626-629 |
Guanylzuur en guanylaten |
Vooral gewonnen uit vlees en sardines. Wordt ook synthetisch gemaakt of (steeds meer) met bacteriën. |
Natuurlijke smaakversterker |
E630-635 |
Inosinezuur en inosinaten |
Normaal gewonnen uit mout, maar kan ook door verhitting van koemelksuiker verkregen worden. |
Natuurlijke smaakversterker |
E636 |
Maltol |
Wordt gemaakt uit gelatine, dus uit botten (zie boven). Deels ook synthetisch, maar dat is duurder. |
E640 |
Glycine |
|
Gemaakt door bijen, maar bevat geen onderdelen van dieren |
Natuurlijk glansmiddel |
E901 |
Bijenwas |
Uitscheidingsproduct van luizen. De luizen zelf zitten vaak opgesloten in de lak, maar het product op zich bevat geen luizen. |
Glansmiddelen |
E904 |
Schellak |
Een vetachtig uitscheidingsproduct van schapen (om hun wol waterafstotend te houden). |
Natuurlijk glansmiddel |
E913 |
Lanoline |
Gewonnen uit eiwitten, vooral uit haar (meestal paarden, maar ook koeien, mensen, varkens) |
Natuurlijk aminozuur of deegverbeteraar |
E920-921 |
Cysteine en cystine |
Gemaakt uit (koe)melksuiker |
E966 |
Lactitol |
|
Uit rundergal |
E1000 |
Cholinezuur |
|
Een eiwit uit kippe-eieren |
E1105 |
Lysozym |
|
Schildluizen |
Rode kleurstof |
E120 |
Karmijn, Cochenille |
Soja en voor een klein percentage voor speciale doeleinden uit kippe-eieren. |
Anti-oxydant, emulgator of anti-schuimmiddel |
E322 |
Lecithine |
Stearinezuur is een vetzuur |
Synthetische emulgator |
E430 |
Polyoxyethyleen-8-stearaat |
Stearinezuur is een vetzuur |
Synthetische emulgator |
E431 |
Polyoxyethyleen (40) stearaat |
Laurinezuur is een vetzuur |
Synthetische emulgator |
E432 |
Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monolauraat |
Oliezuur is een vetzuur |
Synthetische emulgator |
E433 |
Polyoxyethyleen-20-sorbitaan mono-oleaat |
Palmitinezuur is een vetzuur |
Synthetische emulgator |
E434 |
Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monopalmitaat |
Stearinezuur is een vetzuur |
Synthetische emulgator |
E435 |
Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monostearaat |
Stearinezuur is een vetzuur |
Synthetische emulgator |
E436 |
Polyoxyethyleen-20-sorbitaan tristearaat |
Gemaakt uit botten en huid van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen). Na de BSE crisis tegenwoordig niet veel meer van runderen. |
E441 |
Gelatine |
|
Vetzuren |
Zouten van vetten |
E470 |
Zouten van vetzuren |
Vetzuren |
Soort vet |
E471 |
Synthetische vetten |
Vetzuren |
Synthetische emulgatoren |
E472 |
Synthetische vetten |
Vetzuren |
Synthetische emulgatoren |
E473 |
Suikeresters van vetzuren |
Combinatie van suiker met vetzuren. |
Synthetische emulgatoren |
E474 |
Suikerglyceriden |
Vetzuren |
Synthetische emulgatoren |
E475 |
Polyglycerolesters van vetzuren |
Vetzuren |
Synthetische emulgatoren |
E477 |
Propyleenglycolesters van vetzuren |
Vetzuren |
Synthetische emulgatoren |
E478 |
Glycerol- en polypropyleenglycolesters van melkzuur en vetzuren |
Vetzuren |
Synthetische emulgatoren |
E479 en E479b |
Thermisch verhitte sojaolie, veresterd met vetzuren |
Mengsel van melkzuur en stearinezuur, een vetzuur. |
Synthetische emulgatoren |
E481/E482 |
Natrium/Calcium-stearoyllactylaat |
Mengsel van wijnsteenzuur en stearinezuur, een vetzuur. |
Synthetische emulgatoren |
E483 |
Stearyltartraat |
Mengsel van citroenzuur en stearinezuur, een vetzuur. |
Synthetische emulgatoren |
E484 |
Stearylcitraat |
Gemaakt uit botten en huid van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen). Na de BSE crisis tegenwoordig niet veel meer van runderen. |
Synthetische emulgatoren |
E485 |
Gelatine |
Vetzuren |
Synthetische emulgatoren |
E491-495 |
Verbindingen van sorbitol (een plantaardige stof) met diverse vetzuren |
Gemaakt uit botten van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen). Na de BSE crisis tegenwoordig niet veel meer van runderen. |
anti-klontermiddel |
E542 |
Beendermeel |
Stearinezuur is een vetzuur |
anti-klontermiddel |
E570-573 |
Stearinezuur en stearaten |
Vooral gewonnen uit gist, maar voor een deel ook uit sardines of synthetisch. |
Natuurlijke smaakversterker |
E626-629 |
Guanylzuur en guanylaten |
Vooral gewonnen uit vlees en sardines. Wordt ook synthetisch gemaakt of (steeds meer) met bacteriën. |
Natuurlijke smaakversterker |
E630-635 |
Inosinezuur en inosinaten |
Normaal gewonnen uit mout, maar kan ook door verhitting van koemelksuiker verkregen worden. |
Natuurlijke smaakversterker |
E636 |
Maltol |
Wordt gemaakt uit gelatine, dus uit botten (zie boven). Deels ook synthetisch, maar dat is duurder. |
E640 |
Glycine |
|
Gemaakt door bijen, maar bevat geen onderdelen van dieren |
Natuurlijk glansmiddel |
E901 |
Bijenwas |
Uitscheidingsproduct van luizen. De luizen zelf zitten vaak opgesloten in de lak, maar het product op zich bevat geen luizen. |
Glansmiddelen |
E904 |
Schellak |
Een vetachtig uitscheidingsproduct van schapen (om hun wol waterafstotend te houden). |
Natuurlijk glansmiddel |
E913 |
Lanoline |
Gewonnen uit eiwitten, vooral uit haar (meestal paarden, maar ook koeien, mensen, varkens) |
Natuurlijk aminozuur of deegverbeteraar |
E920-921 |
Cysteine en cystine |
Gemaakt uit (koe)melksuiker |
E966 |
Lactitol |
|
Uit rundergal |
E1000 |
Cholinezuur |
|
Een eiwit uit kippe-eieren |
E1105 |
Lysozym |
Herkomst |
Functie |
E- Nummer |
Naam |
Extractie uit geelwortel (Curcuma longa) |
Gele kleurstof |
E100 |
Curcumine |
Verschillende soorten gisten |
Gele kleurstof |
E101 |
Riboflavine |
Synthetisch |
Gele kleurstof |
E102 |
Tartrazine |
Wortel van de alkanet (Alkanna tinctoria) |
Gele kleurstof |
E103 |
Alkannine |
Synthetisch |
Gele kleurstof |
E104 |
Chinolinegeel |
Verschillende soorten gisten |
Gele kleurstof |
E106 |
natriumriboflavine-5'-fosfaat |
Synthetisch |
Gele kleurstof |
E107 |
Geel 2G |
Synthetisch |
Gele kleurstof |
E110 |
Zonnegeel FCF |
Een schildluizensoort |
Rode kleurstof |
E120 |
Cochenille |
Rode kleurstof |
E121 |
Citrusrood 2 |
|
Synthetisch |
Rode kleurstof |
E122 |
Karmozijnrood |
Synthetisch |
Rode kleurstof |
E123 |
Amaranth |
Synthetisch |
Rode kleurstof |
E124 |
Cochenillerood A |
E125 |
Ponceau SX |
||
Synthetisch |
Rode kleurstof |
E127 |
Erythrosine |
Synthetisch |
Rode kleurstof |
E128 |
Rood 2G |
Synthetisch |
Rode kleurstof |
E129 |
Allura rood |
Synthetisch |
Blauwe kleurstof |
E131 |
Patentblauw V |
Synthetisch |
Blauwe kleurstof |
E132 |
Indigotine |
Synthetisch |
Blauwe kleurstof |
E133 |
Briljantblauw FCF |
Natuurlijke kleurstof, bladgroen |
Donkergroene kleurstof |
E140 |
Chlorophyll |
Semi-synthetische |
Donkergroene kleurstof |
E141 |
Chlorophyl koper complexen |
Synthetisch |
Groene kleurstof |
E142 |
Briljantzuurgroen BS |
Groene kleurstof |
E143 |
Fast Green FCF |
|
Gebrande suiker |
Bruine kleurstof |
E150 |
Caramel |
Synthetisch |
Zwarte kleurstof |
E151 |
Briljantzwart BN |
Semi-natuurlijke kleurstof |
Zwarte kleurstof |
E153 |
Koolstof |
Synthetisch |
Bruine kleurstof |
E154 |
Bruin FK |
Synthetisch |
Bruine kleurstof |
E155 |
Chocoladebruin HT |
Diverse plantaardige bronnen/synthetisch |
Oranje/gele kleurstof |
E160(a) |
Caroteen |
De tropische anattoboom (Bixa orellana) |
Oranje/gele kleurstof |
E160(b) |
Annatto |
Paprika's |
Oranje-rode kleurstof |
E160(c) |
Paprika extract |
Tomaten |
Rode kleurstof |
E160(d) |
Lycopeen |
Synthetisch uit ß-caroteen |
Oranje kleurstof |
E160(e) |
Beta-apo-8'-carotenal |
Synthetisch uit ß-caroteen |
Oranje kleurstof |
E160(f) |
Ethylester van beta-apo-8'-caroteenzuur |
Verschillende plantaardige bronnen of synthetisch |
Gele, oranje tot rode kleurstoffen |
E161 |
Xanthophyllen |
Rode bieten |
Rood/paarse kleurstof |
E162 |
Bietenrood |
Rode kool en andere planten |
Rode, paarse of blauwe kleurstoffen |
E163 |
Anthocyaninen |
Mineraal, kalk |
Witte kleurstof |
E170 |
Calcium carbonaat |
Mineraal |
Witte kleurstof |
E171 |
Titanium dioxide |
Ertsen of mineralen |
zwarte, rode, oranje of bruine kleurstof |
E172 |
IJzeroxiden |
Bauxieterts |
Metaalkleurige kleurstof |
E173 |
Aluminium |
Zilverertsen |
Metaalkleurige kleurstof |
E174 |
Zilver |
Verschillende ertsen |
Metaalkleurige kleurstof |
E175 |
Goud |
Synthetische uit aminonaftolcarbonzuur |
Rode kleurstof |
E180 |
Rubis pigment |
Diverse planten, oa de eik |
Geelwit tot bruin poeder |
E181 |
Looizuur |
E182 |
Orchil, orceine (lakmoes) |
||
Lijsterbes |
Conserveermiddel tegen schimmels en gisten |
E200 |
Sorbinezuur |
Lijsterbes |
Conserveermiddel |
E201 |
Natriumsorbaat |
Lijsterbes |
Conserveermiddel |
E202 |
Kaliumsorbaat |
Lijsterbes |
Conserveermiddel |
E203 |
Calcium sorbaat |
Synthetisch |
Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën |
E210 |
Benzoezuur |
Synthetisch |
Conserveermiddel tegen gisten en bacteriën |
E211 |
Natriumbenzoaat |
Synthetisch |
Conserveermiddel tegen gisten en bacteriën |
E212 |
Kaliumbenzoaat |
Synthetisch |
Conserveermiddel tegen gisten en bacteriën |
E213 |
Calciumbenzoaat |
Synthetisch |
Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën |
E214 |
Ethyl 4-hydroxybenzoaat |
Synthetisch |
Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën |
E215 |
Ethyl 4-hydroxybenzoaat natriumzout |
Synthetisch |
Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën |
E216 |
Propyl 4-hydroxybenzoaat |
Synthetisch |
Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën |
E217 |
Propyl 4-hydroxybenzoaat natriumzout |
Synthetisch |
Conserveermiddel tegen gisten en schimmels |
E218 |
Methyl 4-hydroxybenzoaat |
Synthetisch |
Conserveermiddel tegen gisten en schimmels |
E219 |
Methyl 4-hydroxybenzoaat natriumzout |
Natuurlijk voorkomend gas |
Conserveermiddel, bleekmiddel, deegverbeteraar |
E220 |
Zwaveldioxide |
Synthetisch |
Tegen micro-organismen,anti-oxidant,deegverbeteren |
E221 |
Natriumsulfiet |
Synthetisch |
Conserveermiddel, anti-oxidant, bleekmiddel |
E222 |
Natriumbisulfiet |
Synthetisch |
Conserveermiddel, anti-oxidant, bleekmiddel |
E223 |
Natriummetabisulfiet |
Synthetisch |
Conserveermiddel tegen micro-organismen |
E224 |
Kaliummetabisulfiet |
Synthetisch |
Conserveermiddel |
E225 |
Kaliumsulfiet |
Synthetisch |
Conserveermiddel |
E226 |
Calciumsulfiet |
Synthetisch |
Conserveermiddel |
E227 |
Calciumbisulfiet |
Synthetisch |
Conserveermiddel tegen micro-organismen |
E228 |
Kaliumbisulfiet |
Synthetisch |
Conserveermiddel tegen schimmels |
E230 |
Biphenyl |
Synthetisch |
Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën |
E231 |
2-Hydroxybiphenyl |
Synthetisch |
Conserveermiddel tegen schimmels |
E232 |
Natrium-ortho-fenylfenolaat |
Synthetisch |
Conserveermiddel tegen schimmels |
E233 |
Thiabendazol |
Geproduceerd door Lactococcus lactis |
Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën |
E234 |
Nisine |
Geproduceerd door de schimmel Streptomyces |
Conserveermiddel, vooral tegen schimmels |
E235 |
Pimaricine |
Natuurlijk voorkomend |
Conserveermiddel tegen bacteriën, smaakversterker |
E236 |
Mierenzuur |
Synthetisch |
Conserveermiddel tegen bacteriën |
E237 |
Natriumformiaat |
Synthetisch |
Conserveermiddel tegen bacteriën |
E238 |
Calciumformiaat |
Synthetisch |
Conserveermiddel tegen schimmels |
E239 |
Hexamine |
Synthetisch |
Ontsmettingsmiddel tegen bacteriën |
E240 |
Formaldehyde |
Synthetisch |
Steriliseren van koude frisdranken |
E242 |
Dimethyldicarbonaat |
Natuurlijk |
Tegen botulisme, voorkomt bruinkleuring van vlees |
E249 |
Kaliumnitriet |
Natuurlijk |
Tegen botulisme, voorkomt bruinkleuring van vlees |
E250 |
Natriumnitriet |
Natuurlijk |
Tegen bacteriën, voorkomt bruinkleuring van vlees |
E251 |
Natriumnitraat |
Natuurlijk |
Tegen botulisme, voorkomt bruinkleuring van vlees |
E252 |
Kaliumnitraat |
Natuurlijk |
Tegen bacteriën, smaakstof |
E260 |
Azijnzuur |
Synthetisch |
Voorkomt verkleuring van voedingswaren |
E261 |
Natriumacetaat |
Synthetisch |
Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën |
E262 |
Natriumdiacetaat |
Synthetisch |
Conserveermiddel tegen bacteriën,stabilisator |
E263 |
Calciumacetaat |
Synthetisch |
Conserveermiddel tegen bacteriën,stabilisator |
E264 |
Ammoniumacetaat |
Natuurlijk |
Conserveermiddel tegen gisten, smaakstof |
E270 |
Melkzuur |
Synthetisch |
Conserveermiddel tegen enkele soorten schimmels |
E280 |
Propionzuur |
Synthetisch |
Conserveermiddel tegen 3 soorten schimmels |
E281 |
Natrium propionaat |
Synthetisch |
Conserveermiddel tegen 3 soorten schimmels |
E282 |
Calcium propionaat |
Synthetisch |
Conserveermiddel tegen schimmels |
E283 |
Kalium propionaat |
Natuurlijk voorkomend gas |
Conserveermiddel, koelmiddel, "prik" in limonade |
E290 |
Koolzuurgas |
Natuurlijk voorkomend |
Vitamine, anti-oxydant, voorkomt bruinkleuring |
E300 |
Ascorbinezuur |
Synthetisch uit ascorbinezuur en keukenzout |
Vitamine, anti-oxydant, voorkomt bruinkleuring |
E301 |
Natriumascorbaat |
Synthetisch uit ascorbinezuur en calcium |
Anti-oxydant, stabilisator en als vitamine C |
E302 |
Calciumascorbaat |
Synthetisch |
Anti-oxydant tegen het ranzig worden van vetten |
E304 |
Ascorbyl-palmitaat |
Natuurlijk |
Vitamine en anti-oxydant |
E306 |
Tocoferol-extracten |
Natuurlijk of synthetisch |
Vitamine en anti-oxydant |
E307 |
alpha-tocopherol |
Natuurlijk of synthetisch |
Vitamine en anti-oxydant |
E308 |
gamma-tocopherol |
Natuurlijk of synthetisch |
Vitamine en anti-oxydant |
E309 |
delta-tocopherol |
Synthetisch |
Anti-oxydant |
E310 |
Propylgallaat |
Synthetisch |
Anti-oxydant |
E311 |
Octylgallaat |
Synthetisch |
Anti-oxydant |
E312 |
Dodecylgallaat |
Synthetisch |
Anti-oxydant |
E320 |
BHA - Butylhydroxyanisool |
Synthetisch |
Anti-oxydant |
E321 |
BHT - Butylhydroxytolueen |
Natuurlijk |
Anti-oxydant, emulgator of anti-schuimmiddel |
E322 |
Lecithinen |
Synthetisch |
Vochtbinder |
E325 |
Natriumlactaat |
Synthetisch |
Zout van melkzuur |
E326 |
Kaliumlactaat |
Synthetisch |
Zout van melkzuur |
E327 |
Calciumlactaat |
Natuurlijk zuur |
E330 |
Citroenzuur |
|
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) |
E331a |
Natriumwatrestofcitraatt |
|
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) |
E331b |
Dinatriumcitraat |
|
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) |
E331c |
Trinatriumcitraat |
|
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) |
E332a |
Kaliumdiwaterstofcitraat |
|
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) |
E332b |
Trikaliumcitraat |
|
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) |
E333a |
Calciumwaterstofcitraat |
|
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) |
E333b |
Di-calciumcitraat |
|
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) |
E333c |
Calciumcitraat |
|
Natuurlijk zuur |
E334 |
Wijnsteenzuur |
|
Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334) |
E335a |
Natriumwaterstoftartraat |
|
Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334) |
E335b |
Dinatriumtartraat |
|
Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334) |
E336a |
Kaliumwaterstoftartraat |
|
Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334) |
E336b |
Kaliumtartraat |
|
Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334) |
E337 |
Natriumkaliumtartraat |
|
Natuurlijk zuur, synthetisch bereid |
E338 |
Fosforzuur |
|
Zout van fosforzuur (E338) |
E339a |
Natriumdiwaterstoffosfaat |
|
Zout van fosforzuur (E338) |
E339b |
Dinatriumwaterstoffosfaat |
|
Zout van fosforzuur (E338) |
E339c |
Trinatriumfosfaat |
|
Zout van fosforzuur (E338) |
E340a |
Kaliumdiwaterstoffosfaat |
|
Zout van fosforzuur (E338) |
E340b |
Dikaliumwaterstoffosfaat |
|
Zout van fosforzuur (E338) |
E340c |
Trikaliumfosfaat |
|
Zout van fosforzuur (E338) |
E341a |
Monocalciumfosfaat |
|
Zout van fosforzuur (E338) |
E341b |
Calciumwaterstoffosfaat |
|
Zout van fosforzuur (E338) |
E341c |
Tricalciumdifosfaat |
|
Zout van fosforzuur (E338) |
E343 |
Magnesiumfosfaat |
|
Zout van appelzuur |
E350 |
Natriummalaat en natriumwaterstofmalaat |
|
Zout van appelzuur |
E351 |
Kaliummalaat en Kaliumwaterstofmalaat |
|
Zout van appelzuur |
E352 |
Calciummalaat en Calciumwaterstofmalaat |
|
Natuurlijk zuur |
E353 |
Metawijnsteenzuur |
|
Zout van wijnsteenzuur (E334) |
E354 |
Calciumtartraat |
|
Natuurlijk zuur |
E355 |
Adipinezuur |
|
Natuurlijk zuur |
E363 |
Barnsteenzuur |
|
Synthetisch zuur |
E370 |
1,4-Heptonolacton |
|
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) |
E380 |
Triammoniumcitraat |
|
Synthetisch zout van citroenzuur (E330) |
E381 |
Ammoniumijzercitraat |
|
synthetisch zout |
E385 |
Calcium EDTA |
|
Natuurlijk verdikkingsmiddel |
E400 |
Alginezuur |
|
Zout van Alginezuur (E400) |
E401 |
Natriumalginaat |
|
Zout van Alginezuur (E400) |
E402 |
Kaliumalginaat |
|
Zout van Alginezuur (E400) |
E403 |
Ammoniumalginaat |
|
Zout van Alginezuur (E400) |
E404 |
Calciumalginaat |
|
Ester van Alginezuur (E400) |
E405 |
Propyleenglycolalginaat |
|
Natuurlijk verdikkingsmiddel |
E406 |
Agar-Agar |
|
Natuurlijk verdikkingsmiddel |
E407 |
Carrageen |
|
Natuurlijk verdikkingsmiddel |
E408 |
Furcelleran |
|
Natuurlijk verdikkingsmiddel |
E410 |
Johannesbroodpitmeel |
|
Natuurlijk verdikkingsmiddel |
E412 |
Gurapitmeel |
|
Natuurlijk verdikkingsmiddel |
E413 |
Tragacanth |
|
Natuurlijk verdikkingsmiddel |
E414 |
Arabische Gom |
|
Natuurlijk verdikkingsmiddel |
E415 |
Xanthaangom |
|
Natuurlijk verdikkingsmiddel |
E416 |
Karayagom |
|
Natuurlijke suikeralcohol |
E420 |
Sorbitol |
|
Natuurlijke suikeralcohol |
E421 |
Mannitol |
|
Natuurlijk alcohol |
E422 |
Glycerol |
|
Vetzuren |
Synthetische emulgator |
E430 |
Polyoxyethyleen(8)stearaat |
Vetzuren |
Synthetische emulgator |
E431 |
Polyoxyethyleen(40)stearaat |
Vetzuren |
Synthetische emulgator |
E432 |
Tween 20 |
Vetzuren |
Synthetische emulgator |
E433 |
Polysorbaat 80 |
Vetzuren |
Synthetische emulgator |
E434 |
Tween 40 |
Vetzuren |
Synthetische emulgator |
E435 |
Tween 60 |
Vetzuren |
Synthetische emulgator |
E436 |
Tween 65 |
Natuurlijk verdikkingsmiddel |
E440a |
Pectine |
|
Bereid uit pectine |
E440b |
Geamineerde pectine |
|
Synthetische emulgatoren |
E442 |
Ammoniumfosfatiden |
|
Synthetisch zout |
E450a |
Dinatriumdiwaterstofdifosfaat |
|
Synthetisch zout |
E450a |
Trinatriumdifosfaat |
|
Synthetisch zout |
E450a |
Tetranatriumdifosfaat |
|
Synthetisch zout |
E450a |
Tetrakaliumdifosfaat |
|
Synthetisch zout |
E450b |
Pentanatriumtrifosfaat |
|
Synthetisch zout |
E450b |
Pentakaliumtrifosfaat |
|
Synthetisch zout |
E450c |
Natriumpolyfosfaat |
|
Synthetisch zout |
E450c |
Kaliumpolyfosfaat |
|
Synthetische stabilisatoren |
E452, E452I-E452iv |
Polyfosfaten |
|
Natuurlijk polymeer, houtstof |
E460 |
Microkristallijn Cellulose |
|
Natuurlijk polymeer, houtstof |
E460 |
Cellulose |
|
Bereid uit cellulose (E460) |
E461 |
Methylcellulose |
|
Bereid uit cellulose (E460) |
E463 |
Hydroxypropylcellulose |
|
Bereid uit cellulose (E460) |
E464 |
Hydroxypropylmethylcellulose |
|
Bereid uit cellulose (E460) |
E465 |
Methylethylcellulose |
|
Bereid uit cellulose (E460) |
E466 |
Natriumcarboxymethylcellulose |
|
Vetzuren |
Zouten van vetten |
E470 |
Vetzuurzouten |
Vetzuren |
Soort vet |
E471 |
Mono- en diglyceriden van vetzuren |
Vetzuren |
Synthetische emulgatoren |
E472a |
Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuur |
Vetzuren |
Synthetische emulgatoren |
E472b |
Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met melkzuur |
Vetzuren |
Synthetische emulgatoren |
E472c |
Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur |
Vetzuren |
Synthetische emulgatoren |
E472d |
Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met wijnsteenzuur |
Vetzuren |
Synthetische emulgatoren |
E472e |
Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuurderivaten |
Vetzuren |
Synthetische emulgatoren |
E472f |
Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijn- en wijnsteenzuur |
Vetzuren |
Synthetische emulgatoren |
E473 |
Suiker-esters |
Combinatie van suiker met vetzuren. |
Synthetische emulgatoren |
E474 |
Suikerglyceriden |
base |
E500 |
Natriumcarbonaat |
|
base |
E500a |
Natriumwaterstofcarbonaat |
|
base |
E501 |
Kaliumcarbonaat |
|
base |
E503 |
Ammoniumcarbonaat |
|
base, anti-klontermiddel |
E504 |
Magnesiumcarbonaat |
|
bron van ijzer |
E505 |
IJzercarbonaat |
|
Natuurlijk zuur |
E507 |
Zoutzuur |
|
zout |
E508 |
Kaliumchloride |
|
metaalionen binder |
E509 |
Calciumchloride |
|
smaakstof, deegverbeteraar |
E510 |
Ammoniumchloride |
|
verstevigingsmiddel |
E511 |
Magnesiumchloride |
|
Zuur |
E513 |
Zwavelzuur |
|
zuur |
E514 |
Natriumsulfaat |
|
zoutvervanger |
E515 |
Kaliumsulfaat |
|
verstevigingsmiddel |
E516 |
Calciumsulfaat |
|
magnesium bron |
E518 |
Magnesiumsulfaat |
|
verstevigingsmiddel |
E520 |
Aluminiumsulfaat |
|
verstevigingsmiddel |
E521 |
Aluminiumnatriumsulfaat |
|
rijsmiddel |
E523 |
Aluminiumammoniumsulfaat |
|
base |
E524 |
Natriumhydroxyde |
|
base |
E525 |
Kaliumhydroxyde |
|
base |
E526 |
Calciumhydroxyde |
|
base |
E527 |
Ammonia |
|
base |
E528 |
Magnesiumhydroxyde |
|
base |
E529 |
Calciumoxyde |
|
base, anti-klontermiddel |
E530 |
Magnesiumoxyde |
|
anti-klontermiddel |
E535 |
Natriumferrocyanide |
|
anti-klontermiddel |
E536 |
Kaliumferrocyanide |
|
anti-klontermiddel |
E537 |
Ferrohexacyanomanganaat |
|
rijsmiddel |
E540 |
Dicalciumdifosfaat |
|
rijsmiddel |
E541 |
Zuur natriumaluminiumfosfaat |
|
smeltzout |
E541 |
Basisch natriumaluminiumfosfaat |
|
anti-klontermiddel |
E542 |
Beendermeel |
|
Stabilisator |
E543 |
Natriumcalciumpolyfosfaat |
|
Emulgator |
E544 |
Calciumpolyfosfaat |
|
Emulgator |
E545 |
Ammoniumpolyfosfaten |
|
emulgator |
E546 |
Dimagnesiumdifosfaat |
|
anti-klontermiddel |
E550 |
Natriumsilicaat |
|
anti-klontermiddel |
E551 |
Siliciumdioxyde |
|
anti-klontermiddel |
E552 |
Calciumsilicaat |
|
anti-klontermiddel |
E553a |
Magnesiumsilicaat |
|
anti-klontermiddel |
E553b |
Talk |
|
anti-klontermiddel |
E554 |
Natriumaluminiumsilicaat |
|
anti-klontermiddel |
E555 |
Kaliumaluminiumsilicaat |
|
anti-klontermiddel |
E556 |
Aluminiumcalciumsilicaat |
|
anti-klontermiddel |
E557 |
Zinksilicaat |
|
anti-klontermiddel |
E558 |
Bentoniet |
|
anti-klontermiddel |
E559 |
Kaolien |
|
anti-klontermiddel |
E570 |
Stearinezuur |
|
anti-klontermiddel |
E571 |
Ammoniumstearaat |
|
anti-klontermiddel |
E572 |
Magnesiumstearaat |
|
anti-klontermiddel |
E573 |
Aluminiumstearaat |
|
metaalionen-binder |
E574 |
Gluconzuur |
|
metaalionen-binder |
E575 |
Glucono-delta-lacton |
|
metaalionen-binder |
E576 |
Natriumgluconaat |
|
metaalionen-binder |
E577 |
Kaliumgluconaat |
|
zuurteregelaar |
E578 |
Calciumgluconaat |
|
ijzerbron |
E579 |
Ferrogluconaat |
|
Synthetisch |
Natuurlijk aminozuur, smaakversterker |
E620 |
L-glutaminezuur |
Synthetisch |
Natuurlijk aminozuur, smaakversterker |
E621 |
Natriumglutamaat |
Synthetisch |
Natuurlijk aminozuur smaakversterker |
E622 |
Kaliumglutamaat |
Synthetisch |
Natuurlijk aminozuur smaakversterker |
E623 |
Calciumglutamaat |
Synthetisch |
Natuurlijk aminozuur smaakversterker |
E624 |
Ammoniumglutamaat |
Synthetisch |
Natuurlijk aminozuur smaakversterker |
E625 |
Magnesiumglutamaat |
Vooral gewonnen uit gist |
Natuurlijke smaakversterker |
E626 |
Guanylzuur |
Vooral gewonnen uit gist |
Natuurlijke smaakversterker |
E627 |
Natriumguanylaat |
Vooral gewonnen uit gist |
Natuurlijke smaakversterker |
E628 |
Kaliumguanylaat |
Vooral gewonnen uit gist |
Natuurlijke smaakversterker |
E629 |
Calciumguanylaat |
Vooral gewonnen uit vlees en sardines. |
Natuurlijke smaakversterker |
E630 |
Inosinezuur |
Vooral gewonnen uit vlees en sardines. |
Natuurlijke smaakversterker |
E631 |
Natriuminosinaat |
Vooral gewonnen uit vlees en sardines. |
Natuurlijke smaakversterker |
E632 |
Kaliuminosinaat |
Vooral gewonnen uit vlees en sardines. |
Natuurlijke smaakversterker |
E633 |
Calciuminosinaat |
Vooral gewonnen uit vlees en sardines. |
Natuurlijke smaakversterker |
E635 |
Natrium-5'-ribonucleotide |
Normaal gewonnen uit mout |
Natuurlijke smaakversterker |
E636 |
Maltol |
Natuurlijke smaakversterker |
E637 |
Ethylmaltol |
|
De schimmel Streptomyces ambofaciens |
Conserveermiddel |
E710 |
Spiramycines |
De schimmel Streptomyces fradiae |
Conserveermiddel |
E713 |
Tylosine |
anti-schuimmiddel |
E900 |
Dimethylpolysiloxaan |
|
Gemaakt door bijen |
Natuurlijk glansmiddel |
E901 |
Bijenwas |
Uitscheidingsproduct van luizen. |
Natuurlijk glansmiddel |
E902 |
Candelillawas |
Natuurlijk glansmiddel |
E903 |
Carnaubawas |
|
Glansmiddelen |
E904 |
Shellac |
|
Natuurlijk glansmiddel |
E905 |
Minerale koolwaterstoffen |
|
Natuurlijk glansmiddel |
E906 |
Benzoëgom |
|
Natuurlijk glansmiddel |
E907 |
Paraffinewas |
|
Natuurlijk glansmiddel |
E908 |
Rijstkorrelwas |
|
Een vetachtig uitscheidingsproduct van schapen. |
Natuurlijk glansmiddel |
E913 |
Lanoline |
Natuurlijk aminozuur |
E915 |
Colofoniumesters |
|
Gewonnen uit eiwitten, vooral uit haren. |
Natuurlijk aminozuur |
E920 |
L-cysteïne |
Gewonnen uit eiwitten, vooral uit haren. |
deegverbeteraar |
E921 |
L-cystine |
deegverbeteraar |
E922 |
Kaliumpersulfaat |
|
deegverbeteraar |
E923 |
Ammoniumiumpersulfaat |
|
conserveermiddel |
E924 |
Kaliumbromaat |
|
Bleekmiddel |
E925 |
Chloor |
|
deegverbeteraar |
E927 |
Azodicarbonamide |
|
Synthetisch |
Zoetstof |
E950 |
Acesulfam K |
Synthetisch |
Zoetstof |
E951 |
Aspartaam |
Synthetisch |
Zoetstof |
E952 |
Cyclamaat |
Natuurlijk |
Zoetstof |
E954 |
Saccharine |
Eiwit uit tropische plant Thaumatococcus daniellii |
Zoetstof |
E957 |
Thaumatine |
E959 |
Neohesperidine |
||
verdikkingsmiddel |
E1400 |
Dextrine |
|
verdikkingsmiddel |
E1401 |
Zuurbehandeld zetmeel |
|
verdikkingsmiddel |
E1402 |
Loogbehandeld zetmeel |
|
verdikkingsmiddel |
E1403 |
Gebleekt zetmeel |
|
verdikkingsmiddel |
E1404 |
Geoxydeerd zetmeel |
|
verdikkingsmiddel |
E1410 |
Monozetmeelfosfaat |
|
verdikkingsmiddel |
E1411 |
Dizetmeelfosfaat |
|
verdikkingsmiddel |
E1412 |
Dizetmeelfosfaat |
|
verdikkingsmiddel |
E1413 |
Gefosfateerd dizetmeelfosfaat |
|
verdikkingsmiddel |
E1414 |
Geacetyleerd dizetmeelfosfaat |
|
verdikkingsmiddel |
E1420 |
Zetmeelacetaat |
|
verdikkingsmiddel |
E1421 |
Zetmeelacetaat |
|
verdikkingsmiddel |
E1422 |
Geacetyleerd dizetmeeladipaat |
|
verdikkingsmiddel |
E1423 |
Geacetyleerd dizetmeelglycerol |
|
verdikkingsmiddel |
E1430 |
Dizetmeelglycerol |
|
verdikkingsmiddel |
E1440 |
Hydroxypropylzetmeel |
|
verdikkingsmiddel |
E1441 |
Hydroxypropyldizetmeelglycerol |
|
verdikkingsmiddel |
E1442 |
Hydroxypropyldizetmeelfosfaat |
|
Mengsel van melkzuur en stearinezuur |
Synthetische emulgatoren |
E481/482 |
Natrium/Calcium-stearoyllactylaat |
Mengsel van wijnsteenzuur en stearinezuur |
Synthetische emulgatoren |
E483 |
Stearyltartraat |
Mengsel van citroenzuur en stearinezuur |
Synthetische emulgatoren |
E484 |
Stearylcitraat |
Vetzuren |
Synthetische emulgatoren |
E491-495 |
Verbindingen van sorbitol (een plantaardige stof) met diverse vetzuren |
Wordt gemaakt uit gelatine, dus uit botten |
E640 |
Glycine |
|
Gemaakt uit (koe)melksuiker |
E966 |
Lactitol |
|
Uit rundergal |
E1000 |
Cholinezuur |
|
Een eiwit uit kippe-eieren |
E1105 |
Lysozym |