Sjamanisme


Sjamanisme Alternatieve Geneeswijzen
Sjamanisme

Sjamanisme is een overkoepelend begrip voor traditionele geloven, rituelen en praktijken uit diverse culturen verspreid over de hele wereld. Kenmerkend is dat de sjamaan contact heeft met "een andere werkelijkheid". Volgens het sjamanisme wordt ziekte en gezondheid bepaald door de staat waarin het droomlichaam zich verkeert. De in trance zijn sjamaan kan tot een diagnose komen door het droomlichaam van de client te bekijken. De sjamaan zal vaak de hulp vragen van een helper uit de spirituele wereld.

Vanuit deze opvatting kan ziekte een viertal oorzaken hebben. Het kan zijn dat een deel van het droomlichaam verdwenen is door een trauma, de ziekte lijdt aan "verlies van de ziel", de ziekte bestaat het het binnendringen van energieen van buitenaf en de laatst oorzaak kan zijn dat het droomlichaam te zwak is en daardoor uit balans is.

 

De therapie wordt uitgevoerd door de sjamaan die door de spirituele wereld reist om de geesten om raad en bijstand te vragen zodat de sjamaan hulp kan verlenen aan de client.