3MDR: een innovatie bij traumabehandeling?

Stichting Centrum ‘45 ontwikkelt een veelbelovende innovatie in de traumabehandeling, met name bedoeld om moeilijk op gang te krijgen processen in de traumabehandeling te doorbreken.
Deze behandeling heeft bekendheid gekregen onder de naam
Military Motion-assisted Movement Desensitisation and Reprocessing, kortweg 3MDR, waarbij gebruik gemaakt wordt van maximale exposure met behulp van virtual reality toepassingen en voor een deel gebaseerd is op EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing)

Inmiddels zijn er successen geboekt via een pilot bij veteranen. Een selecte groep heeft de nieuwe behandeling al ondergaan en rapporteerde na de behandeling minder angstklachten, een betere concentratie en een betere geheugenfunctie.

 

Het grote verschil met een reguliere exposure- of EMDR-behandeling is dat de patiënt niet slechts herinneringen oproept waarna een afleidende taak volgt, maar dat op grote schermen die rondom de patiënt staan foto’s van de uitzending worden getoond. De patiënt heeft dit fotomateriaal zelf uitgezocht, evenals de muziek die erbij afgespeeld wordt, en die doet herinneren aan de periode van de traumatische gebeurtenissen.

Als afleidende taak komt een bal tevoorschijn die over het scherm heen en weer beweegt, en die de patiënt volgt met de ogen. Gedurende de gehele sessie loopt de patiënt op een loopband.

 

Er wordt een promotieonderzoek gestart om de effectiviteit en de werkzaamheid van deze behandeling verder te onderzoeken. Tevens zal de toepasbaarheid bij andere doelgroepen dan veteranen worden onderzocht.

Het promotieonderzoek wordt uitgevoerd door Stichting Centrum ’45 en het Ministerie van Defensie, onder verantwoordelijkheid van prof. dr. H.G.J.M. Vermetten, bijzonder hoogleraar medisch- biologische en psychiatrische aspecten van psychotrauma (Leiden), en verbonden aan Stichting Centrum ’45 en Arq Psychotrauma Expert Groep. 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    fitnesshealthforever (dinsdag, 30 april 2019 15:11)

    Hey, very nice site. I came across this on Google, and I am stoked that I did. I will definitely be coming back here more often. Wish I could add to the conversation and bring a bit more to the table, but am just taking in as much info as I can at the moment. Thanks for sharing.

    <a href="https://www.fitnesshealthforever.com/fitness/" data-href="https://www.fitnesshealthforever.com/fitness/" title="exercise for health and fitness">Exercise For Health And Fitness</a>