Byron Katie | Vier Vragen die je leven veranderen


Een gespannen, onaangenaam gevoel is het resultaat van een gedachte. We denken, hebben een gevoel en reageren dan op dat gevoel. In een poging onze gevoelens te veranderen, zoeken we meestal naar een oplossing die buiten onszelf ligt (sport, relaties, eten, alcohol, drugs, seks, geld uitgeven etc.) en dat kan werken als een tijdelijk troost. We kunnen ook anders te werk gaan: door ons denken te onderzoeken, pakken we het gevoel bij de wortel, en dan kan dat van binnenuit veranderen - orde neemt de plaats in van chaos. Byron Katie heeft hiervoor een fantastisch simpele methode ontwikkeld (The Wordk of Byron Katie): Oordeel over je naaste, Schrijf het op, Stel vier vragen

Keer het om Chaos is het gevolg van het hechten aan een idee dat niet waar is, een idee waaraan we vasthouden en waarvan we denken dat het waar zou moeten zijn. Totdat we het onderzoeken, kan dat idee ons nog veel meer pijn bezorgen. Het onderzoek (The Work) brengt iedere keer weer vrede en veiligheid. Byron Katie is regelmatig in Nederland in het kader van The School for The Work with Byron Katie en om The Work te doen in workshops.

 

 

Recensie(s)

 

Na zelf door een diep dal gegaan te zijn heeft de schrijfster van dit boek een manier van leven en denken ontwikkeld, die het aanvaarden van de realiteit als doel stelt. De realiteit levert volgens haar geen stress op, maar wel de gedachten die mensen hebben over hun leven en de realiteit. Zij heeft een methode van vraagstelling ontwikkeld die mensen door middel van vier simpele vragen terugbrengt naar de echte waarheid en ze daardoor vrede geeft met hun situatie en ze niet laat vasthouden aan de - vaak vertekende - gedachten die men voorheen had over hoe het leven er uit zou moeten zien. Byron Katie geeft workshops en lezingen over de hele wereld en er is een - overigens prima bijgehouden en duidelijke - website over haar werk. De vorm waarin het boek wordt gepresenteerd, zal niet elke lezer aanspreken. Het is een vraag- en antwoord-verslag en dat beslaat het grootste aantal bladzijden van dit boek. Overigens begrijpelijk, omdat haar methode van zelfonderzoek zich richt op het stellen van vier vragen. De Engelse titel, 'Loving what is', is beter dan de Nederlandse titel.

Op de website van de Work kun je " Het Kleine Boekje", een introductie van "The Work" downloaden 


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    van Hees (woensdag, 03 december 2014 19:56)

    Zeer bijzonder boek