Bloedarmoede

Bloedarmoede
Bloedarmoede

Bloedarmoede kennen we ook onder de naam anemie. De grootste oorzaak van bloedarmoede is ijzergebrek. Dit komt veelal door een tekort aan voedsel waarvan het ijzer opgenomen word in het lichaam. Groenten bevatten over het algemeen veel ijzer maar in de onbruikbare ferri-vorm . Dit driewaardige ijzer zal door het maagzuur of vitamine C omgezet worden in de ferro-vorm (tweewaardig).

Vlees bevat daarin tegen haemijzer en dat kan wel direct opgenomen worden. Zuivelproducten zoals melk, yoghurt, kaas etc remmen de ijzeropname tijdens en vlak na de maaltijd. Ijzer tekort kan ook voorkomen door chronisch bloedverlies. Meestal gaat dit dan om gastro-intestinale (maag- en darm) of gynaecologische kwesties. Melena of ook wel teerpoep genoemd kan wijzen op bloedverlies in het spijsverteringskanaal. Bij gynaecologische bloedverlies, wanneer de vrouw veel bloed verliest tijdens de menstruatie, kan er ook een ijzertekort optreden. Tijdens de zwangerschap is de behoefte aan ijzer groot door de foetale groei. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen ontwikkelt bloedarmoede. Daarnaast hebben vegetariërs die veelal veel volkorenproducten eten maar geen rood vlees waardoor sommige moleculen uit de granen , fytaten genaamd, de opname van ijzer in de weg kunnen staan waardoor men ijzertekort ontwikkelt.

 


Verschijnselen van bloedarmoede

Vaak zijn de verschijnselen van anemie vermoeidheid, duizeligheid, bleekheid, koude handen en voeten en snelle pols, weinig energie, bleke tong, leervermogen word minder, aantasting van het immuunsysteem, lichte menstruatie of zelfs het uitblijven daarvan.

 

Behandeling van bloedarmoede kan door: 

• Voedingsmiddelen te gebruiken die rijk aan ijzer zijn;

• Voedingssupplementen; bijvoorbeeld een totaal supplement die rijk is aan ijzer, vitamine B12, foliumzuur, panthoteenzuur , pyridoxine, riboflavine, thiamine, vitamine A, vitamine B en koper.

 

Alternatieve-Therapieen.nl

Reactie schrijven

Commentaren: 0