Conclusie van een neuroloog: ADHD bestaat niet

De Amerikaanse arts Richard Saul was 50 jaar werkzaam als neuroloog, gespecialiseerd in gedragsproblemen. Hij trekt nu de conclusie dat ADHD als geïsoleerde aandoening niet bestaat, al benadrukt hij dat de symptomen zelf niet verzonnen zijn. Het gevaar schuilt volgens de auteur in overdiagnose en overmatig gebruik van medicatie als Ritalin.

Het aantal gevallen van ADHD is de afgelopen jaren dramatisch gestegen, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Ook het gebruik van medicijnen als Ritalin zit in de lift, maar dat is volgens Saul niet zonder gevaar. De afgelopen jaren is zijn blik helemaal veranderd. “Ik besef nu dat de symptomen een brede waaier aan onderliggende oorzaken hebben die nu gewoon genegeerd worden omdat de stempel ADHD zeer snel gegeven wordt.”

Saul noemt het een grove fout dat ADHD als een aandoening en niet als een reeks van symptomen wordt behandeld. De kenmerken van deze zogenaamde stoornis zijn echt, maar om ze samen te voegen onder de noemer ADHD en vervolgens te behandelen met zogenaamde stimulantia, is even erg als het aanpakken van de symptomen van een hartaanval met pijnstillers in plaats van het hart zelf te genezen, aldus Saul. “Het is gevaarlijk, nalatig en verkeerd.”

Saul verwijst naar het geval van een 13-jarig jongetje dat ondanks een jaar lang medicatie te slikken voor ADHD nog last bleef houden van een slechte concentratie, slechte resultaten op school en vermoeidheid. Hij liet bloedonderzoek doen, waaruit bleek dat de tiener kampte met een zwaar ijzertekort, onder meer omdat hij na school alleen maar suikerrijk junkfood naar binnen werkte. Toen het jongetje ijzersupplementen nam en meer vis, noten en groenten at, verbeterde zijn gedrag aanzienlijk.

In het boek ‘ADHD Does Not Exist’ stelt Saul dat we vastzitten in een cirkel van misdiagnose en het overdreven voorschrijven van pepmiddelen als Ritalin. Franse wetenschappers toonden in 2004 aan dat 84 procent van de kinderen met ‘ADHD’ simpelweg een ijzertekort had. Saul heeft nog 19 oorzaken gevonden die doorgaans leiden tot de diagnose ADHD.

Pepmiddelen als Ritalin hebben volgens Saul gevaarlijke bijwerkingen. Ze remmen de eetlust af, verstoren de nachtrust, wekken angst en irritatie op, veroorzaken moodswings en stellen de puberteit uit. Op lange termijn worden mensen resistent tegen het middel, waardoor de dosis steeds moet worden verhoogd.

De Amerikaanse neuroloog vindt dat we per direct moeten stoppen met onze overdreven reactie op mogelijke symptomen. “Pas in eerste instantie je levensstijl aan. Het kan al enorm helpen door gezonder te eten, meer te bewegen en beter te slapen,” zei hij. “We moeten anders leren kijken naar de problemen in plaats van te grijpen naar de achterhaalde diagnose waar dokters, farmaciebedrijven en patiënten zich aan vastklampen.”

Bron: Niburu

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0