Alernatieve geneeswijze - meer dan 1 miljoen behandelingen

Alternatieve Behandelingen
Alternatieve Behandelingen

Tussen 2010 en 2012 werden bijna één miljoen mensen behandeld door een alternatieve genezer. Vooral vrouwen, hoogopgeleiden en mensen met een aanvullende zorgverzekering zochten vaak verder dan een huisarts om hun gezondheidsklachten te verhelpen.

 

Vanochtend werden de cijfers gepubliceerd door het CBS. De meeste mensen die tot alternatieve geneeswijze overgingen zijn tussen de 30 en 65 jaar. Vrouwen bezochten twee keer vaker dan mannen een alternatieve genezer. Een kwart van de behandelden ging naar een acupuncturist. Met 22 procent werd ook de homeopaat relatief vaak bezocht. Zo’n 8 procent klopte aan bij een magnetiseur of paranormale genezer. Bijna twee derde van de behandelden heeft een langdurige aandoening. Bezoek aan een alternatieve genezer neemt toe met het opleidingsniveau. Van de mensen van 25 en ouder met alleen basisonderwijs was in 2012 3,1 procent onder behandeling.

 

Onder mensen met een HBO-diploma op zak lag dat op 9,7 procent. Onder academici daalt het percentage weer tot 8,5 procent. Mensen met een aanvullende verzekering gingen vaker naar een alternatieve genezer dan mensen met alleen een basisverzekering. Of dat komt doordat aanvullende verzekeringen dergelijke bezoeken vaak vergoeden kan het CBS niet zeggen. Sommige huisartsen passen zelf alternatieve geneeswijzen toe. Zij bieden bijvoorbeeld acupunctuur aan of schrijven homeopathische middelen voor.

 

Degenen die contact hadden met een alternatieve genezer zijn daar erg tevreden over, zo blijkt uit het onderzoek. Gemiddeld gaven zij een 8,1 als rapportcijfer. Ter vergelijking werd de huisartsenpraktijk gewaardeerd met een 7,7.

 

Bron: CBS

Reactie schrijven

Commentaren: 0